Welkom bij het NMO Multimedia Onderzoek!

Het NMO Multimedia Onderzoek maakt deel uit van het Nationaal Media Onderzoek (NMO), dat het lees-, luister- en kijkgedrag van Nederlanders in kaart brengt. Binnen het Multimedia Onderzoek meten wij via een app op de smartphone het radio-, tv- en internetgebruik in Nederland. Doet u mee?

Voor wie is het bedoeld?

Het NMO Multimedia Onderzoek verzamelt informatie over het gebruik van radio, TV, websites en apps door Nederlanders. Naar welke radiozenders luisteren mensen bijvoorbeeld, hoe lang doen ze dat en via welke kanalen? Maar luisteren is breder dan radio alleen. Dat doen we tegenwoordig namelijk niet alleen via de radio, maar ook via smartspeakers, Spotify, DAB+ of andere platformen en apparaten. Daarom onderzoeken we ook andere vormen van luisteren, zoals het luisteren naar podcasts.

Daarnaast verzamelen we informatie over kijkgedrag: naar welke TV-zenders wordt er gekeken, en hoe lang? Ook onderzoeken we de internetactiviteiten van Nederlanders. Dat is waardevolle informatie waar bijvoorbeeld omroepinstellingen, adverteerders en mediaplanners in zijn geïnteresseerd.

Om dit te onderzoeken, nodigen wij zoveel mogelijk mensen uit om mee te doen met het NMO Multimedia Panel. Deelnemers installeren een app op hun smartphone, die registreert waar mensen naar luisteren. Zo krijgen we inzicht in de luistercijfers voor radio en kunnen luisteraandelen van radiostations worden berekend. Omdat dit onderzoek deel uit maakt van een breed media-onderzoek, registreert de app ook naar welke televisieprogramma’s u kijkt en welke apps u gebruikt.

Wat moet ik doen?

De luistercijfers komen voort uit een meting via een smartphone-app. Als u meedoet aan het NMO Multimedia Panel, dan installeert u de MediaCell app van Ipsos op uw smartphone. Deze app meet op de achtergrond wat u luistert, maar ook naar welke televisieprogramma’s u kijkt en welke apps u gebruikt. Het maakt niet uit via welke apparaten en platformen u luistert.

Hoe u de app installeert, leest u onder de kop 'De app installeren'. De medewerkers van het NMO Multimedia Panel Team kunnen u begeleiden bij de installatie en kunnen u helpen om met het onderzoek te starten. Zodra de app eenmaal is geïnstalleerd, hoeft u niets meer te doen en kunt u gewoon radio luisteren en tv kijken zoals u gewend bent.

U kunt ook meedoen als u geen smartphone heeft. Wij sturen er dan eentje aan u op. U hoeft de smartphone dan alleen maar af en toe op te laden en met u mee te dragen, zodat hij meet wat u luistert op de radio en kijkt op tv. Voor uw deelname aan het NMO Multimedia Onderzoek ontvangt u een vergoeding.

Alles over uw privacy, hoe wij met uw data omgaan en overige voorwaarden leest u in het Privacy Statement en in de Algemene Voorwaarden van het NMO Multimedia Onderzoek.

Hoe belonen wij u?

Als dank voor uw deelname aan het NMO Multimedia Panel ontvangt u een vergoeding. De beloning wordt maandelijks uitgekeerd in Bol.com-bonnen. Deze beloning wordt in de eerste week van de maand over de voorgaande maand uitgekeerd door Kantar. Bij de eerste uitbetaling ontvangt u dan tevens de startpremie.

Mocht u vragen hebben over uw vergoeding, neem dan contact op met ons collega-onderzoeksbureau Kantar via nmo.multimediapanel@kantar.com of telefonisch via 0800-0090 (gratis).

De app installeren

Om de Ipsos MediaCell+ App op uw smartphone te installeren, volgt u de instructies in de handleiding.

Installatie-instructie Ipsos MediaCell+ app voor Android
Installatie-instructie Ipsos MediaCell+ app voor iOS (iPhone)
Installatie-instructie Ipsos MediaCell app voor iOS (iPhone)

De app verwijderen

Om de Ipsos MediaCell/MediaCell+ App op uw smartphone te verwijderen, volgt u de instructies in de handleiding.

Verwijder-instructie Ipsos MediaCell+ app voor Android
Verwijder-instructie Ipsos MediaCell+ app voor iOS (iPhone)
Verwijder-instructie Ipsos MediaCell app voor iOS (iPhone)

Veel gestelde vragen

Algemeen
Ipsos is het onderzoeksbureau dat het NMO Multimedia onderzoek uitvoert. Ipsos is één van de grootste marktonderzoekbureaus ter wereld, met vestigingen in 90 landen en heeft meer dan 18.000 medewerkers. De onderzoekers en data-analisten van Ipsos geven klanten inzicht in het gedrag, de meningen en de motieven van burgers, consumenten, patiënten, klanten en medewerkers.
Als panellid van het NMO Multimedia Panel wordt u een belangrijk onderdeel van het Nationaal Media Onderzoek (NMO). De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan het begrip van radio-, tv- en internetgebruik in Nederland. De panelleden vallen onder een beloningsprogramma met een periodieke vergoeding voor deelname. Mocht u vragen hebben over uw vergoeding, neem dan contact op via nmo.multimediapanel@kantar.com of telefonisch via 0800-0090.
Wanneer u deelneemt aan het NMO Multimedia Panel, installeert u een app op uw smartphone. U dient de app geïnstalleerd en actief te houden zolang u deelneemt. U gebruikt uw smartphone gewoon zoals u hem normaal ook zou gebruiken.

De app is heel eenvoudig te installeren en er is het NMO Multimedia Panel Team dat u kan helpen indien u problemen ondervindt. Zodra de software met succes is geïnstalleerd, hoeft u niets meer te doen – de software draait op de achtergrond en heeft minimaal effect op uw smartphone.
Wanneer u deelneemt aan het NMO Multimedia Panel en voldoet aan alle eisen, ontvangt u een vergoeding. De beloning wordt maandelijks uitgekeerd in Bol.com-bonnen. Deze beloning wordt in de eerste week van de maand over de voorgaande maand uitgekeerd door Kantar. Bij de eerste uitbetaling ontvangt u dan tevens de startpremie. Bovendien verloten we tot en met juni 2022 elke maand onder alle panelleden een Bol.com voucher ter waarde van 100 euro!
Mocht u vragen hebben over uw vergoeding, neem dan contact op met ons collega-onderzoeksbureau Kantar via nmo.multimediapanel@kantar.com of telefonisch via 0800-0090 (gratis).
Gedurende de maanden februari 2022 tot en met juni 2022 wordt onder de nieuwe panelleden van het NMO Multimedia panel maandelijks een Bol.com voucher ter waarde van 100 euro verloot. De verloting wordt uitgevoerd door Kantar en vindt plaats in de eerste week van de maand. Alle panelleden die het volledige toetredingstraject hebben afgerond nemen automatisch deel aan de verloting. Onder het volledige toetredingstraject verstaan we dat u de app heeft geïnstalleerd en dat Ipsos gedurende minimaal 3 dagen voldoende data van u heeft ontvangen. De winnaar ontvangt per e-mail bericht. Daarnaast wordt de voornaam van de winnaar opgenomen in de maandelijkse Multimedia Panel Nieuwsbrief.
U kunt zo lang deelnemen als u zelf wilt. Als u uit het panel wilt stappen, dan kunt u onderaan de e-mails die u van ons ontvangt, op de afmeldknop klikken. U kunt zich ook afmelden via onze afmeldpagina. Wij zullen u dan uit onze paneldatabase verwijderen. U kunt ook een brief sturen naar onderstaand adres:

Ipsos
NMO Multimedia Panel
Amstelveenseweg 760
1081 JK Amsterdam

Om de app van uw smartphone te verwijderen, kunt u de verwijder-instructies op deze website volgen. Mocht u problemen ondervinden tijdens het verwijderproces, dan kunt u contact met ons opnemen via support@nl.ipsosmediacell.com of telefonisch via 0800-9077 (gratis).
Over de app
De MediaCell+ App is een elektronisch meetsysteem. Het draait op de achtergrond van uw smartphone en registreert waar u naar kijkt en luistert. Uitgezonden audiosignalen die niet hoorbaar zijn voor het menselijk oor worden gedetecteerd door onze app op uw smartphone. Vervolgens wordt een code gegenereerd op basis van geluid dat van een tv-programma of radiostation afkomstig is. De app meet ook welke apps/websites u bezoekt via een VPN-verbinding. De gebruikte software zal echter nooit persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, bankgegevens, e-mails en chats vastleggen. Ook kunnen (telefoon)gesprekken niet worden opgenomen.
Voor dit onderzoeksproject vragen we u om onze software te installeren op de smartphone die u het meeste gebruikt. U installeert de Ipsos MediaCell+ App daarom op één smartphone.
De app kan gratis geïnstalleerd worden en kan alleen worden gebruikt door leden van het NMO Multimedia Panel. De app verstuurt elke dag kleine hoeveelheden gegevens naar onze servers (meestal in totaal tussen de 3 en 6MB per maand), dus als u de software gebruikt op een apparaat met een mobiel data-abonnement en niet bent verbonden met een WiFi-netwerk, wordt dit waarschijnlijk gedekt door uw data-abonnement. Als u geen mobiel data-abonnement hebt, kan dit leiden tot een kleine kostprijs. Als dit een probleem is, neem dan contact met ons op en eventueel kunnen we het gebruik beperken tot het verzenden van gegevens via een Wi-Fi-verbinding (afhankelijk van het apparaat).
De MediaCell+ App heeft enige invloed op de batterij van uw smartphone. Het kan zijn dat u uw telefoon een keer extra moet opladen.
De MediaCell+ App zou ongeveer 20 MB per dag moeten verbruiken, maar de app werkt ook via een WiFi-verbinding.
Zolang de app nog op de achtergrond draait, blijft hij gegevens verzamelen. De gegevens worden pas naar ons gestuurd als uw smartphone weer verbinding maakt met internet. Als het internet heel lang is uitgeschakeld, raakt de cache waarin de gegevens zijn opgeslagen vol en begint deze te overschrijven. Daarom raden we u aan om regelmatig verbinding te maken met internet.
We hebben de app grondig getest en hebben vastgesteld dat het gebruik van de app uw telefoon niet vertraagt. Als uw smartphone een ouder model is, kan dit mogelijk een effect hebben op de app en de dataverzameling.
De Ipsos MediaCell App werkt helaas niet goed wanneer meerdere VPN's zijn geïnstalleerd. U kunt daarom alleen deelnemen aan het NMO Multimedia Panel wanneer u alleen onze VPN heeft gedownload op uw smartphone. Mocht u twijfelen of u kunt deelnemen aan ons onderzoek neem dan contact op met het NMO Multimedia Panel Team via support@nl.ipsosmediacell.com, telefonisch via 0800-9077 (gratis) of via SMS op 097 010 240 229 (gratis SMS).
Het installeren van de app
Om de Ipsos MediaCell+ App te installeren, volgt u deze instructies voor Android of iPhone.
Dat hangt er vanaf of uw werktelefoon in eigen bezit is en of het uw meest gebruikte smartphone is. Als uw werktelefoon uw hoofdtelefoon is en u bezit deze, dan vragen wij u de MediaCell+ App op deze smartphone te downloaden. U dient zelf bij uw werkgever na te gaan of het gebruik van een werktelefoon voor dit onderzoek niet in strijd is met het bedrijfsbeleid. Als uw werktelefoon slechts een extra telefoon is en niet uw hoofdtelefoon, dan vragen wij u de MediaCell+ App hier niet op te downloaden.
De MediaCell+ App moet worden gedownload op één smartphone. De app kan niet worden gedownload op een tablet of een laptop.
Bij iOS ziet u een icoon met ‘VPN’ bovenaan uw scherm (mogelijk moet u vanaf de rechterbovenhoek van het scherm naar beneden vegen) en een rode/oranje banner aan de bovenkant van uw scherm. Bij Android ziet u een sleutelpictogram bovenaan uw scherm. Mogelijk ziet u voor sommige versies van Android ook een melding ‘netwerk kan worden gecontroleerd door een onbekende derde partij’, dit geeft eveneens aan dat de MediaCell+ App actief is.
VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk en stelt ons in staat om de juiste gegevens over uw online gedrag vast te leggen, zoals welke websites en apps u vanaf uw smartphone gebruikt.
Om aan het panel te blijven deelnemen vragen wij u om de app/VPN-verbinding niet uit te schakelen. Als u de app/VPN toch moet uitschakelen, vragen we u contact met ons op te nemen door een e-mail te sturen naar support@nl.ipsosmediacell.com of telefonisch contact op te nemen via 0800-9077 (gratis).
U kunt contact opnemen met het NMO Multimedia Panel Team via support@nl.ipsosmediacell.com, waarbij u in de e-mail uitlegt welke technische problemen u ondervindt en daarbij ook uw e-mailadres vermeldt. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om u te helpen. Als u iemand telefonisch wilt spreken, kunt ons ook bellen op 0800-9077 (gratis). Mogelijk stellen wij u een aantal veiligheidsvragen om uw identiteit te verifiëren.
Zodra de app bij u actief is
U dient uw smartphone altijd bij u te hebben en mee te nemen wanneer u zich verplaatst.
Ja, u kunt uw smartphone in uw zak of handtas meenemen als u onderweg bent. Wij raden u echter af om uw telefoon in uw zak of handtas te bewaren als u bijvoorbeeld thuis bent. De geluiden die de MediaCell+ App oppikt worden nauwkeuriger gemeten als uw telefoon gewoon op tafel ligt.
U kunt uw smartphone blijven gebruiken zoals u dat normaal ook doet. Wij willen uw gedrag op geen enkele manier beïnvloeden, zodat wij een zo nauwkeurig mogelijk beeld krijgen over het gebruik van radio, tv en internet.
We zijn geïnteresseerd in de mediaconsumptie van de persoon die heeft ingestemd met deelname aan het onderzoek. De smartphone mag dus niet aan iemand anders worden gegeven.
Dit betekent dat de MediaCell App correct werkt, er is dus geen reden tot ongerustheid als u dit ziet.
Wij vragen u om ons op de hoogte te brengen wanneer u op vakantie gaat door een e-mail te sturen naar support@nl.ipsosmediacell.com of door ons te bellen op 0800-9077 (gratis). Dan weten wij dat we onderbrekingen kunnen verwachten in de gegevens die wij van u ontvangen. Gaat u op vakantie naar het buitenland, dan vragen wij u om uw VPN uit te zetten.
U kunt contact opnemen met het NMO Multimedia Panel Team via support@nl.ipsosmediacell.com, waarbij u in de e-mail uitlegt welke technische problemen u ondervindt en daarbij ook uw e-mailadres vermeldt. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om u te helpen. Als u iemand telefonisch wilt spreken, kunt u ons ook bereiken op 0800-9077 (gratis). Mogelijk stellen wij u een aantal veiligheidsvragen om uw identiteit te verifiëren.
Helaas verschilt de software die op Apple CarPlay-apparaten/-modellen wordt gebruikt per fabrikant. Dit betekent dat sommige Apple CarPlay-apparaten/-modellen niet goed werken wanneer onze app actief is. Als u tijdens het gebruik van Apple CarPlay problemen ondervindt, kunt u het beste onze app geforceerd sluiten om de functionaliteit van Apple CarPlay te herstellen. Wij vragen u om de MediaCell+ App weer te activeren als u klaar bent met het gebruik van Apple CarPlay, zodat wij data van u blijven ontvangen.
Helaas werken de meldingsgeluiden op sommige iPhone apparaten niet na het installeren van de app. Wanneer de timer van Ipsos Mediacell staat ingesteld wordt de microfoon constant actief gebruikt. Het iOS-systeem regelt de onderbreking voor oproepen, meldingen en trillingen gedurende deze tijd. Hierbij geldt voor sommige iPhone apparaten dat de meldingsgeluiden/trillingen niet meer werken wanneer er een bericht binnenkomt. De meldingsgeluiden/trillingen werken echter wel als u gebeld wordt.
Data-beveiliging
Kijk-, luister- en browsegegevens worden teruggestuurd via het smartphonenetwerk of de Wi-Fi. Dit is een geautomatiseerd proces: u hoeft ons niet handmatig de gegevens te sturen of iets anders te doen, behalve zorgen dat de app en uw VPN-verbinding actief zijn.
De dataoverdracht gaat via een beveiligde HTTPS-verbinding. Persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden of bankgegevens zullen nooit door de app worden verzameld. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. In de Privacyverklaring leest u hoe wij uw persoonlijke gegevens respecteren en beschermen.
De onderzoeksdata en persoonsgegevens zullen wij uitsluitend gebruiken in het kader van dit onderzoek. In de Privacyverklaring leest u hoe wij uw persoonlijke gegevens respecteren en beschermen.
Er zijn verschillende elementen in de app die worden gebruikt voor het NMO Multimedia Panel. Alle gebruikte software is specifiek ontworpen voor het doel van marktonderzoek. De software controleert de internettoegang op het apparaat waarop het is geïnstalleerd en stelt Ipsos in staat een beeld te vormen van hoe panelleden radio, tv en internet gebruiken. De gebruikte software zal nooit persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden of bankgegevens vastleggen.

Ipsos MediaCell+ is een app die wordt gebruikt op uw belangrijkste Android-smartphone of op uw belangrijkste iOS-smartphone en kan worden geïnstalleerd vanuit de Google Play Store of de Apple App store, net zoals elke andere app. Eenmaal geïnstalleerd, zal Ipsos MediaCell+ ook een VPN (Virtual Private Network) installeren. Dit is om Ipsos in staat te stellen om veilig de internetdata op het betreffende apparaat te monitoren. De VPN controleert alleen de internetdata. Installatie-instructies voor alle software zijn te vinden op deze website.
Contact opnemen
Neem dan contact op met het NMO Multimedia Panel Team via support@nl.ipsosmediacell.com, telefonisch via 0800-9077 (gratis) of via SMS op 097 010 240 229 (gratis SMS).
Neem dan contact op met ons collega-onderzoeksbureau Kantar via nmo.multimediapanel@kantar.com of telefonisch via 0800-0090 (gratis).

Contact

support@nl.ipsosmediacell.com
0800-9077 (gratis)
097 010 240 229 (gratis SMS)